Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι κρατεί ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης βομβαρδίζοντας την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων.

Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων, έγραψε στο Twitter. Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοθετεί αμάχους σε αυτό που αποκαλεί”ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ακόμη πως δεν έχει πολλές προσδοκίες για τις συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως θα παρακαθίσει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν αύριο, Πέμπτη, στην Τουρκία και κάλεσε τον Λαβρόφ να τις προσεγγίσει με «καλή πίστη, όχι από μια προπαγανδιστική προοπτική».

«Αλλά θα πω ειλικρινά πως οι προσδοκίες μου για τις συνομιλίες είναι χαμηλές”, ανέφερε ο Κουλέμπα σε δήλωση μέσω βίντεο. “Ενδιαφερόμαστε για μία κατάπαυση του πυρός, να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας και το τρίτο σημείο είναι να επιλύσουμε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα».

Στο μεταξύ, ένα κομβόι εγκατέλειψε σήμερα την ουκρανική πόλη Ενέρχονταρ μέσω ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» έπειτα από μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Ενέρχονταρ βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στο είδος του. Η ρωσική επίθεση στην περιοχή προκάλεσε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα όταν τμήματα των εγκαταστάσεων του σταθμού τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο σταθμός παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο δήμαρχος του Ενέρχονταρ Ντμίτρο Ορλόφ δήλωσε «κυρίως γυναίκες και παιδιά, οι ηλικιωμένοι, έφυγαν από την πόλη».

Εξάλλου, η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση αμάχων από την ουκρανική πόλη Ιζιούμ στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Χάρκιβ (Χάρκοβο) καθυστερεί λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανάρτηση στο διαδίκτυο του περιφερειακού κυβερνήτη Όλεχ Σινεχούμποφ, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Τα λεωφορεία εξακολουθούν να περιμένουν στην είσοδο της Ιζιούμ», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους με την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού.

Στο μεταξύ, η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε πως μέλη της ρωσικής Εθνοφρουράς συνέλαβαν περισσότερους από 400 ανθρώπους στην περιφέρεια της Χερσώνας οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κατοχή του τόπου τους από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Λόγω της σφοδρής αντίστασης των κατοίκων της Χερσώνας, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να εισαγάγουν ένα αστυνομικό καθεστώς», ανέφερε σε μια δήλωση.

Πηγή: madata.gr