Ανασύνθεση και Προοπτικές του Προοδευτικού Χώρου στην Ελλάδα
Ο ιστορικός χρόνος στην πολιτική λειτουργεί ως αυστηρός κριτής, παρατηρώντας τις μεγάλες και αργές αλλαγές, τις τάσεις και τις ευκαιρίες. Στις κοινωνίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, διακρίνεται μια κοινή τάση, αυτή της συντηρητικοποίησης. Το σοσιαλιστικό κόκκινο χρώμα του εκλογικού χάρτη αντικαθίσταται από το ακροδεξιό μαύρο, ειδικότερα σε περιοχές που πλήττονται από στοιχεία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Αυτή η τάση δεν είναι πλέον προσχηματική, αλλά απαιτεί την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης.
Ο κατακερματισμός του λεγόμενου προοδευτικού χώρου αναδεικνύεται ως εμπόδιο για την αποδυνάμωση της ΝΔ και των πολιτικών της. Εντούτοις, οι εσωτερικές διεργασίες των κομμάτων της κεντροαριστεράς, οι οποίες ξεκινούν από μια κρίση ηγεσίας, παραμελούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το πολιτικό περιεχόμενο ενός εναλλακτικού σχεδίου. Το Documento προχωρά στη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, με τον δικηγόρο Αντώνη Σαουλίδη να επισημαίνει την ανάγκη ανασύνθεσης του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου. Αν δεν υπάρξει αυτή η ανασυνθεση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η δημιουργία ενός νέου δίπολου μεταξύ της Δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς είναι ήδη μετρήσιμος και προκαλεί ανησυχία. Είναι απαραίτητο οι σοσιαλιστές, οι σοσιαλδημοκράτες και οι προοδευτικοί να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαπενταετία κρίσης, η ανάγκη είναι ξεκάθαρη: η κεντροαριστερά πρέπει να ανασυνταχθεί και να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις του λαού.
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας επιδείξει στήριξη όλα αυτά τα χρόνια, φέρει μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει να γίνει καταλύτης για τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα προτείνει εναλλακτικές πολιτικές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Οφείλει να εστιάσει στην μεσαία τάξη, τους αδύναμους, αλλά και στις παραγωγικές ηλικίες, αναλαμβάνοντας μια σημαντική ηθική, πολιτική και οικονομική μάχη κατά των ανισοτήτων που απειλούν την κοινωνική συνοχή.
Η διαδικασία επιλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον όχι μόνο του κόμματος, αλλά και του προοδευτικού χώρου. Η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα προβάλλεται ως μια επιλογή ανασύνθεσης, με στόχευση σε συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις. Από τη θέση του προεδρία, μπορεί να επικοινωνήσει πειστικά και αυθεντικά με όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν μια αλλαγή.
Πηγή: documentonews.gr