«Αρση της ανωνυμίας δύο πληροφοριοδοτών στην υπόθεση Novartis και οι συνέπειές της»
Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να άρουν την ανωνυμία δύο πληροφοριοδοτών στην υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, η οποία σχετίζεται με αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών. Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρει το διεθνές δημοσιογραφικό δίκτυο «Organized Crime and Corruption Reporting Project» (OCCRP), μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις εναντίον των ίδιων των μαρτύρων που συμβάλλουν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.
Οι δύο πληροφοριοδότες, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν γνωστοί με τα ψευδώνυμα Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης, έχουν πλέον ταυτοποιηθεί ως Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Η Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Διευθύνοντος Συμβούλου της Novartis στην Ελλάδα, ήταν προστατευόμενος μάρτυρας από το 2017, ενώ ο Δεστεμπασίδης, πρώην διευθυντής της ίδιας εταιρείας, εντάχθηκε στην κατηγορία αυτή την επόμενη χρονιά.
Η άρση της ανωνυμίας τους διευκολύνθηκε από μια πρόσφατη νομοθετική τροποποίηση του ποινικού νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Μαΐου, παρέχοντας στους εισαγγελείς τη δυνατότητα να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των μαρτύρων. Παράλληλα, η εξέλιξη έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την παραδοχή της Novartis για παραβίαση των κανόνων κατά της διαφθοράς στις ΗΠΑ, με την εταιρεία να πληρώνει 347 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει κατηγορίες σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες προς Έλληνες αξιωματούχους με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέλαβε την επιβολή έρευνας για την υπόθεση, αλλά αντέτεινε συλλήψεις δημόσιων υπαλλήλων και δημοσιογράφων που αποκάλυψαν στοιχεία για τις δωροδοκίες. Υπογραμμίζεται ότι το 2022 ένα ειδικό δικαστήριο αθώωσε πολλούς αξιωματούχους που σχετίζονταν με την εξέταση του σκανδάλου, συμπεριλαμβανομένης της πρώην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αντέτειναν ότι οι μάρτυρες προσπαθούν να διαδώσουν ψευδείς πληροφορίες. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι με την άρση των μέτρων προστασίας θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τους μάρτυρες «συκοφάντες».
Ο δείκτης διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας κατατάσσει την Ελλάδα στη 59η θέση μεταξύ 180 χωρών για το 2023, θέση που είναι τρίτη χαμηλότερη εντός της ΕΕ.
Πηγή: documentonews.gr