Διακυβέρνηση και Δικαιοσύνη: Η Ακρωτηριασμένη Συνθήκη της Διαφάνειας στην Ελλάδα
Καθώς η τυφλή Δικαιοσύνη αρχίζει να «βλέπει το φως της», η Δημοκρατία αναμφίβολα χάνει. Ο Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, με τη προσθήκη 57 λέξεων για τους προστατευόμενους μάρτυρες, εγείρει ανησυχίες. Υπάρχει κίνδυνος οι αποκαλύψεις λιγότερο γνωστών σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου του Novartis, να παραμείνουν στο σκοτάδι. Σε αυτό το παιχνίδι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να μην είναι μόνη της, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης επίσης στήριξαν τη προσπάθεια να αποσιωπηθούν οι υποθέσεις.
Οι λεγόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, γνωστοί και ως «whistleblower», είναι κρίσιμοι για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, όπως η δωροδοκία πολιτικών ή κρατικών αξιωματούχων. Η νομική προστασία τους διασφαλίζει την ανωνυμία τους για να ενθαρρυνθεί η αποκάλυψη της διαφθοράς, θωρακίζοντας έτσι την Έννομη Τάξη και τη Δημοκρατία. Όμως, αυτή η γενική διάταξη έχει ως πρωταρχικό σκοπό όχι μόνο την αποκάλυψη της διαφθοράς αλλά και την προστασία των μαρτύρων από πιθανές απειλές.
Παρόλα αυτά, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απλά. Σύμφωνα με το Reuters, υπήρξαν αποκαλύψεις ότι η Novartis Hellas δωροδόκησε υπαλλήλους κρατικά ελεγχόμενων νοσοκομείων και κλινικών για την προμήθεια φαρμάκων. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο ψηλές ευθύνες παρέμειναν ανείπωτες, με τη διαδικασία να σταματά και τους μάρτυρες να αποδομούνται, με τη βοήθεια και των ΜΜΕ.
Η τελευταία παρέμβαση του Γιώργου Φλωρίδη, με την ενεργοποίηση μίας διαδικασίας άρσης της ανωνυμίας των μαρτύρων, έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες. Πολιτικοί που είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνης Γεωργιάδης, είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναζητήσουν εκδίκηση. Τώρα, η κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όποιον σκεφτεί να αποκαλύψει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Μία κυβερνητική παρέμβαση μπορεί να αλλάξει πλήρως το τοπίο της Δικαιοσύνης. Πηγή: documentonews.gr