Διαπλοκή και Σκάνδαλα στην Κατάρτιση Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέτεινε ότι η διαδικασία κατάρτισης που εφαρμόζεται σχετίζεται με σημαντικά έργα ενταγμένα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020. Αυτά τα έργα μεταφέρθηκαν, με τη συναίνεση της διαχειριστικής αρχής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2021-2027). Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας συνεργάζονται κοινωνικοί εταίροι, όπως ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, και αναρωτήθηκε αν αυτοί που αμφισβητούν αυτή τη διαδικασία επιθυμούν να σταματήσει η κατάρτιση στην Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν απάντησε στο ζήτημα ότι οι όμιλοι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο «Σκόιλ Ελικίκου» δωρίστηκαν νέα έργα και προγράμματα τηλεκατάρτισης τα τελευταία χρόνια, καθώς είχαν ήδη αναλάβει τα περισσότερα προγράμματα από το 2020, κατόπιν υπουργικών αποφάσεων. Το Documento είχε αποκαλύψει ότι έργα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό δεν παραχωρούνται στον νόμιμο φορέα ΔΥΠΑ, αλλά σε κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα υπουργεία, μέσω φωτογραφικών διαγωνισμών.
Επιπλέον, σημειώνεται η ανησυχία για τη βιωσιμότητα των περισσότερων από 200 πιστοποιημένων φορέων κέντρων διά βίου μάθησης στην Ελλάδα, οι οποίοι απασχολούν χιλιάδες εκπαιδευτές και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Η απονομή των πόρων στους συγκεκριμένους ομίλους έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση αυτών των φορέων και αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού.
Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου άφησε πολλές πτυχές του ζητήματος αναπάντητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την ελλιπή διαφάνεια στις διαδικασίες κατανομής των κονδυλίων και τα συμφέροντα που προωθούνται μέσω αυτών.
Πηγή: documentonews.gr