Διπλωματικές προκλήσεις και στρατηγικές σε Αιγαίο και Κύπρο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Βόμβα έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του στον απόηχο της συνάντησης του (24/9) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «δώσαμε βάρος σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο και σε ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι για λύση. Η συνάντηση ήταν η έκτη μεταξύ των δύο ανδρών μέσα σε ένα χρόνο, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν το κλίμα «θετικό».
Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα, στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κίνηση που η ελληνική πλευρά φαίνεται να υποβαθμίζει. Παράλληλα, δημοσίευμα του Reuters προκάλεσε αίσθηση, αναφερόμενο σε ενδεχόμενη μοιρασιά στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενισχύοντας τη διπλωματία «κλειστών θυρών» που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη ΓΣ του ΟΗΕ, δεν έκανε αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν και τόνισε τη δέσμευσή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ελλάδας να εργαστεί για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «δεν είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτο το ζήτημα».
Επιπλέον, η δήλωση του Μητσοτάκη ότι «άκουσα με χαρά τον πρόεδρο Ερντογάν να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον» προκάλεσε αντιδράσεις. Εντωμεταξύ, το δημοσίευμα του Reuters επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα de facto μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις παραβιάσεις της θαλάσσιας και εναέριας κυριαρχίας.
Η κατάσταση σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι επίσης αβέβαιη, με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη να αναφέρεται στη γεωπολιτική σημασία του έργου, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας να καλύψει το κόστος της επένδυσης σε περίπτωση ματαίωσης.
Πηγή: documentonews.gr