Εσωκομματικοί Αγώνες και Στρατηγικές Αντιπαραθέσεις για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ
Διόλου παράξενο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ ως ένα πολιτικό γεγονός ευρείας κατανάλωσης, παρόλο που έχει περιορισμένη διάρκεια απήχησης. Οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) επικεντρώνονται τώρα στη στρατηγική τους, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές για την επιλογή ηγεσίας, με την πρώτη κάλπη να είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου.
Η κόντρα κλιμακώνεται, ειδικά μεταξύ του νυν προέδρου Ανδρουλάκη και του Δούκα. Οι δημοσκοπήσεις τους εμφανίζουν στην κορυφή, με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο επίσης ενεργούς, καλώντας για χαμηλούς τόνους και συγκράτηση. Ωστόσο, επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες κατά του Δούκα, ο οποίος κατηγορείται ότι ενορχηστρώνει μια τεχνητή πόλωση.
Το ντιμπέιτ αποδείχθηκε καθοριστικό, καθώς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον Δούκα που δήλωσε ότι δέχεται επιθέσεις με σκοπό την “δολοφονία χαρακτήρα”. Η αντιπαλότητα είναι έκδηλη και αναμένεται να επηρεάσει τον δεύτερο γύρο της εκλογής, που θα διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δηλώνει ότι στόχος του είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ως άμεσους στόχους την αναδιοργάνωση και την πολιτική αναγέννηση του κόμματος. Παράλληλα, η Νάντια Γιαννακοπούλου τον κατηγορεί για έλλειψη κομματικής δημοκρατίας και τονίζει την ανάγκη για ενότητα.
Επιπλέον, η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα φέρνει προκλήσεις, καθώς έχει έντονα αριστερό προφίλ και προβάλλει μια πιο προοδευτική ατζέντα. Στόχος του είναι να αντιπαρατεθεί στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αν και συχνά βρίσκει αντιδράσεις από τους άλλους υποψήφιους.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ συνεχίζει να απευθύνεται στο κέντρο, επιχειρεί να προσελκύσει και αριστερές ψήφους, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης επικεντρώνεται σε θέματα οικονομικής πολιτικής και ισχυρίζει την ανάγκη συσπείρωσης του κόμματος.
Σημαντική είναι και η έρευνα από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία υποδεικνύει τις απόψεις του κόσμου σχετικά με τα κόμματα και τις στρατηγικές συνεργασίες. Οι συμμετέχοντες βλέπουν τη ΝΔ ως ιδεολογικό αντίπαλο και οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκιστικό κόμμα.
Πηγή: documentonews.gr