Η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και η νέα πολιτική για τον κατώτατο μισθό
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τον νέο αντεργατικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει τον καθορισμό του μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων, όπως διεκδικεί το ταξικό εργατικό κίνημα και πολλαπλά συνδικάτα.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μαθηματικό τύπο-αλγόριθμο για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος συνυπολογίζει την «παραγωγικότητα» και τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τον ορισμό ενός μισθού που παραμένει μόλις ελάχιστα πάνω από το όριο της εξαθλίωσης. Η ΕΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι οι προτεινόμενοι κατώτατοι μισθοί δεν είναι επαρκείς και ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς οι κυβερνήσεις 21 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ καθορίζουν τους μισθούς με νόμο και όχι μέσω Συλλογικών Συμβάσεων.
Αναφορά γίνεται και στην Οδηγία 2022/2041 της ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με το ΚΚΕ, δεν στοχεύει σε καμία εναρμόνιση των κατώτατων μισθών στην Ένωση, ούτε εισάγει ενιαίο μηχανισμό καθορισμού τους. Αντίθετα, η Οδηγία αυτή φαίνεται να επιτρέπει και να νομιμοποιεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες αυτής της κατάργησης στην εργασιακή ζωή και τις συνθήκες των εργατών.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού ισχυρίζεται ότι είναι για την «επαρκή» κάλυψη του μισθού, αλλά σύμφωνα με την κριτική του ΚΚΕ, καταλήγει σε πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Οι ευρωβουλευτές ρωτούν γιατί η Οδηγία επιτρέπει αυτή την μείωση και πώς μπορεί να θεωρείται ένας τέτοιος κατώτατος μισθός «επαρκής», ενώ επισημαίνουν την ανάγκη διασφάλισης των Συλλογικών Συμβάσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τα κριτήρια του νέου τρόπου υπολογισμού του μισθού επικεντρώνονται στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις ανάγκες των εργαζομένων. Επίσης, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούνται για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την Οδηγία, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να εφαρμόζει τα αντεργατικά κριτήρια του ευρωπαϊκού νόμου στις αποφάσεις της.
Πηγή: documentonews.gr