Η διπλωματία της αδιαφάνειας και οι ανησυχίες για τη συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολίτες μέσω ενός “ενημερωτικού σημειώματος” 110 λέξεων, όπου ανέφερε ότι υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η Ρένα Δούρου σχολίασε ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι κυρίως επιφανειακές, παραθέτοντας ότι είναι η 21η χώρα της ΕΕ που υπογράφει παρόμοια συμφωνία με την Ουκρανία, χωρίς να παρέχουν ουσιαστικές πληροφορίες.
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι κυβερνητικές πηγές, προσπαθώντας να επενδύσουν την ανακοίνωση με πληροφορίες για την ανοικοδόμηση της Οδησσού, δεν ξεκαθάρισαν τις πτυχές της στρατιωτικής στήριξης της Ελλάδας στην Ουκρανία. «Η κυβέρνηση ασκεί διπλωματία αδιαφάνειας, και τα κενά που δημιουργούνται αποδεικνύουν τον τρόπο που διαχειρίζεται την εθνική εξωτερική πολιτική», ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης τέσσερα ερωτήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις από την κυβέρνηση: τι περιλαμβάνει συγκεκριμένα η συμφωνία, ποια θέματα ασφαλείας καλύπτει, αν σχετίζεται με την αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, και ποιο είναι το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας για τη χώρα. «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το Κοινοβούλιο σχετικά με αυτά», κατέληξε στην δήλωσή της.
Πηγή: documentonews.gr