Η Κρίση των Ερασιτεχνικών Σωματείων στο Ποδόσφαιρο της Ελλάδας
Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1 διανύει μία συγκλονιστική περίοδο, με ανταγωνιστικές και θεαματικές εμφανίσεις που έχουν επαναφέρει τον κόσμο στα γήπεδα. Η εθνική ομάδα μας, με τις σημαντικές νίκες στο Nations League επί της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, έχει προκαλέσει περηφάνια σε όλη τη φίλαθλη κοινότητα. Παρόλα αυτά, η κατάσταση στα ερασιτεχνικά σωματεία προκαλεί ανησυχία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΠΟ, πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου, υπήρχαν ενεργά 3.438 σωματεία στη χώρα. Σήμερα, αυτός ο αριθμός έχει συρρικνωθεί στα 2.416, γεγονός που δείχνει ότι 1.022 ερασιτεχνικές ομάδες έχουν “κατεβάσει ρολά” μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατηγορείται για την επιβολή του ηλεκτρονικού μητρώου, το οποίο αποτελεί μία από τις αιτίες αυτής της δραματικής μείωσης.
Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, που θεσπίστηκε με το νόμο Κοντονή, απαιτούσε μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και δικαιολογητικά. Ο νόμος Αυγενάκη όχι μόνο δεν απλοποίησε τη διαδικασία, αλλά δημιούργησε πρόσθετα εμπόδια, αναγκάζοντας τα σωματεία να υποβάλουν περίπου 64 διαφορετικά έγγραφα. Αυτή η γραφειοκρατία, σε έναν χρόνο όπου τα διοικητικά γραφεία ήταν κλειστά λόγω πανδημίας, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών είναι ήδη ορατές. Στην ΕΠΣ Λασιθίου, για παράδειγμα, δεν διεξήχθη πρωτάθλημα την αγωνιστική σεζόν 2022-2023, καθώς μόλις τέσσερα σωματεία είχαν εγγραφεί. Στην ΕΠΣ Ευρυτανίας, η φετινή διοργάνωση θα έχει μόλις πέντε ομάδες και θα είναι “εξπρές”. Αντίστοιχες καταστάσεις παρατηρούνται και σε άλλες περιφέρειες, όπως στην ΕΠΣ Χίου, ΕΠΣ Σάμου και ΕΠΣ Γρεβενών, με αριθμούς ομάδων να είναι δραματικά χαμηλοί.
Η ομοσπονδία εκτιμά ότι περίπου 200.000 οικογένειες έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κατάσταση αυτή, με πολλά σωματεία να κλείνουν σταδιακά. Την περασμένη χρονιά, η ΕΠΣ Λάρισας προχώρησε στη διαγραφή 110 σωματείων που είχαν χαρακτηριστεί “ανενεργά”.
Η κατάσταση στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι κρίσιμη, και η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας χρειάζεται όσο ποτέ στήριξη και προσοχή.
Πηγή: documentonews.gr