Ήταν πανέτοιμοι να «κατακτήσουν» τη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, όμως, τελικά, οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών, δεν σημείωσαν και αξιόλογες επιδόσεις. Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί ξεφύσησαν αναστεναγμό ανακούφισης βλέποντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια, όπως γράφει το Politico, ήταν μια καλή νύχτα για τον Τζο Μπάιντεν και εξαιρετικά κακή για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πέφτουν οι «μετοχές» του Τραμπ
Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη φιγούρα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και θα είναι το φαβορί για να κερδίσει την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, εάν είναι ξανά υποψήφιος.

Όμως, η θέση του Τραμπ στο κόμμα είναι πολύ πιο αδύναμη σήμερα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι η εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Οι υποψήφιοι που είναι κοντά στον Τραμπ τελικά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους.

Στη Τζόρτζια, ο Χέρσελ Γουόκερ μπήκε σε μια κούρσα «σώμα με σώμα» με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ράφαελ Γουόρνοκ, ενώ ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, που είχε εξοργίσει τον Τραμπ στις εκλογές του 2020, νίκησε εύκολα την αντίπαλό του από τους Δημοκρατικούς, Στέισι Άμπραμς.

 
Στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ρεπουμπλικανός Ντον Μπόλντουκ έχασε ξεκάθαρα από τη γερουσιαστή Μάγκι Χασάν, ενώ ο κυβερνήτης Κρις Σουνούνου, ο οποίος κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «τρελό», επανεξελέγη. Ο «αγαπημένος» υποψήφιος του Τραμπ στο Οχάιο, ο Τζέι Ντι Βανς τα πήγε καλύτερακαι κέρδισε τον Δημοκρατικό Τιμ Ράιαν με αξιόλογη διαφορά για τη Γερουσία. Όμως, δεν έφτασε κοντά στη διαφορά που έθεσε ο νυν κυβερνήτης Μάικ Ντε Γουάιν, ένας πιο παραδοσιακός Ρεπουμπλικανός.

Ο Ρον Ντε Σάντις, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα – και πιθανός αντίπαλος του Τραμπ – κέρδισε την επανεκλογή του με 20 μονάδες.

Το «ημερολογιακό πρόβλημα» του Μπάιντεν
Και ενώ αυτή η μέρα φαίνεται πολύ καλύτερη για τους Δημοκρατικούς από ό,τι αναμενόταν, είναι πιθανό να δούμε κάποια συσπείρωση γύρω από τον Μπάιντεν. Πρόεδροι που υπέστησαν πολύ πιο τιμωρητικές ενδιάμεσες εκλογές κέρδισαν μια δεύτερη θητεία.

Όμως, είναι δύσκολο να πει κανείς ότι οι Δημοκρατικοί υπεραπέδωσαν στις ενδιάμεσες εκλογές λόγω Μπάιντεν. Το ποσοστό αποδοχής του, που κυμαίνεται γύρω στο 41%, είναι θλιβερό. Θα γίνει 80 ετών αυτόν τον μήνα και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση πριν λίγο καιρό είπε ότι θα προτιμούσε κάποιος άλλος να είναι υποψήφιος του κόμματος.Αλλά ένα πράγμα που ο Μπάιντεν του πήγε καλά είναι το… ημερολόγιο και η απροθυμία των Δημοκρατικών να κάνουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τον βλάψει -και, κατ’ επέκταση, το κόμμα- πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Και παρόλο που κανένας εξέχων Δημοκρατικός δεν είναι πιθανό να διεξάγει μια σοβαρή εκστρατεία εναντίον του Μπάιντεν, η πίεση προς αυτόν αναμένεται να αυξηθεί, ειδικά από την αριστερά, για να παραιτηθεί.

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να χάσουμε το 2024», λέει μια διαφήμιση, μέρος της καμπάνιας «#DontRunJoe» του RootsAction.org. «Δεν πρέπει να παίζουμε με το χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Τζο Μπάιντεν».

Πηγή: madata.gr