Προκαταβολικά και άμεσα με διαδικασίες «εξπρές» το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 20.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο για την επισκευή της κατοικίας του: Με μια απλή αίτηση και χωρίς να απαιτηθεί έλεγχος –σε αυτή την φάση- θα αποδοθεί το συγκεκριμένο ποσό σε εκείνους που όσους υπέστησαν ζημιές στην κατοικία τους από τη μανία της πύρινης λαίλαπας. 

Το «πακέτο» των ενισχύσεων που θα χορηγηθεί στους πυρόπληκτους θα έχει ως χαρακτηριστικό του τις διαδικασίες «εξπρές»: Με μια απλή αίτηση και τον έλεγχο για την επιβεβαίωση των στοιχείων να ακολουθεί σε δεύτερο χρόνο, Δήμοι και ΚΕΠ θα υποδέχονται τις αιτήσεις όπως βεβαίως και ειδική πλατφόρμα που θα διαμορφωθεί στο gov.gr.

Έως 150.000 ευρώ για την αποκατάσταση κτιρίων
Μάλιστα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθούν χωρίς πολλά-πολλά 20.000 ευρώ για την επισκευή κατοικίας σε όσους διαμένουν σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο έλεγχος να γίνει εκ των υστέρων. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).
Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ποσό υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 150.000 ευρώ για κάθε κτίριο. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και χορηγείται η στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μέσω της ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιδότηση ενοικίου και στήριξη αγροτών
Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης: Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η αποζημίωση για την οικοσκευή
Επίσης, θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες. Υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Ποιοι θα πάρουν τα 600 ευρώ
Στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, που είναι
(α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,
(β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,
(γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Τι θα ισχύσει για τους πυρόπληκτους εργαζόμενους

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, σχετικά με το τι ισχύσει με τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, και πώς θα λάβουν την αποζημίωσή τους οι πληγέντες.
«Σε σχέση με τους εργαζόμενους, ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι θα συμβεί, πολλές επιχειρήσεις έχουν πάθει ζημιές και θα κλείσουν. Πιθανολογώ ότι οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων θα βγουν σε αναστολή εργασίας. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τα δικαστήρια, ότι όταν υπάρχει ανωτέρα βία δεν καταβάλλεται η αποζημίωση απόλυσης. Φαντάζομαι πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσεγγιστεί το θέμα με κάποια αποζημίωση από το κράτος, όπως έγινε και με τον κορωνοϊό, ώστε να σταθεί η πολιτεία δίπλα στους εργαζόμενους. Αν μια επιχείρηση ήταν ασφαλισμένη, τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης αν η επιχείρηση σταματήσει να έχει δραστηριότητα», είπε η κ. Νούκα.

«Θα γίνει καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις, θα πάρουν αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Θα πάρουν προκαταβολές. Θα υπάρχει αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για έξι μήνες. Θα δοθούν 600 ευρώ για όσους έχουν πάθει ζημιές στην πρώτη τους κατοικία, 600 ευρώ έξτρα στους πολύτεκνους, και 600 ευρώ για κάθε μέλος ΑμεΑ μιας οικογένειας. Επίσης θα δοθούν 6.000 ευρώ για την αντικατάστασης οικιακού εξοπλισμού και 4.500 ευρώ για όσους τραυματίστηκαν σε αυτές τις συνθήκες», συνέχισε η ίδια σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά.

Σχετικά με τι διαδικασία των αποζημιώσεων, η κ. Νούκα εξήγσε ότι «Εχθές, όπως ακούσαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρχει δαιδαλώδης γραφειοκρατία στη διαδικασία. Θα γίνεται μια αίτηση, θα δίνεται ένα ποσό των χρημάτων, και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα δίνεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούται μια επιχείρηση ή ένας πληγέντας. Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν με μια απλή αίτηση. Υπάρχουν ήδη έτοιμες πλατφόρμες, και οι επιχειρήσεις έχουν περάσει τα βασικά στοιχεία τους. Τα εργαλεία που υπήρχαν για την αποζημίωση των πληγέντων από τον κορωνοϊό, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτή την περίπτωση».

«Αυτά είναι τα τακτικά μέτρα για τους πληγέντες, σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Είναι ήδη νομοθετημένα. Σαφώς θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις. Πιθανολογώ ότι τα παραπάνω θα είναι η πρώτη προσέγγιση αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, θα πρέπει να δώσουν και αυτές άμεσα τις αποζημιώσεις. Εποπτεύων αρμόδιος φορέας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης», τόνισε η κ. Νούκα.

«Στο Μάτι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση με τις αποζημιώσεις. Οι άνθρωποι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματά τους πριν από 1 – 1,5 χρόνο, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως», κατέληξε κλείνοτας.

enikonomia.

Πηγή: madata.gr