Προφυλακιστέα κρίθηκε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate. Η εν λόγω απόφαση θα κριθεί εκ νέου στις 22 Ιανουαρίου. 

 Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή ισχυρίστηκε πως ο Βέλγος εισαγγελέας «φοβάται ότι θα την απαγάγει το Κατάρ». 

Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή, καθώς η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έπεισε τις βελγικές Αρχές ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δικογραφία για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate το να βγει από τη φυλακή.

Σημειώνεται πως οι συνήγοροί της μπορούν να καταθέσουν αίτημα αποφυλάκισης σε ένα μήνα, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Η απόφαση εστάλη με email στους δικηγόρους της Εύας Καϊλή και στο σκεπτικό αναφέρεται ότι θεωρείται ότι είναι ύποπτη να καταστρέψει στοιχεία της έρευνας. 

Η ίδια είχε ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι και να της δοθεί ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο θα παρακολουθείται για να επικοινωνεί με το παιδί της. 

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας για την Εύα Καϊλή 
«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξή του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

 Ο Τύπος θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου».

Δημητρακόπουλος για Εύα Καϊλή:  «Έθεσαν θέμα απαγωγής της από το Κατάρ»
Μιλώντας στο Mega, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι από την εισήγηση που έκανε ο εισαγγελέας όχι απλά το κλίμα δεν ήταν καλό αλλά έδειχνε ότι έπρεπε να μείνει στην φυλακή η κα Εύα Καϊλή. 

 Είπε ακόμα ότι τον εισαγγελέα δεν φάνηκε να τον αφορά αν έχει παιδί, είπε πολύ ωμά ότι δεν έχει καμία αξία προσθέτοντας ότι ήταν ιδιαίτερα αρνητικός. Ο εισαγγελέας σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο θεώρησε την κα Καϊλή ύποπτη φυγής από την χώρα και προέβαλλε μάλιστα ως επιχείρημα ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα στείλουν κατασκόπους να απαγάγουν την κα Καϊλή και να την μεταφέρουν στην χώρα τους.

Μάλιστα ο ίδιος είπε ότι ακούγοντας τους παράλογους ισχυρισμούς του εισαγγελέα τον ειρωνεύτηκε λέγοντας ότι επειδή η παρουσία μας εκεί δεν ήταν τυπική, του είπα: «Τι νομίζετε ότι θα έρθουν στρατεύματα από το Κατάρ να καταλάβουν τις Βρυξέλλες;» Και πρόσθεσε: «Μέχρι και η πρόεδρος μειδίασε».

Τι προηγήθηκε 

Η ακρόαση της Εύας Καϊλή για το Qatar Gate διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα και ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Στη συνέχεια, το προδικαστικό συμβούλιο συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει εάν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε τελικά να παραμείνει κρατούμενη για τουλάχιστον ακόμη έναν μήνα.

 Οι συνήγοροί της είχαν ζητήσει να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, ούτως ώστε να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι με την κόρη της, σημειώνοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές.

Ο Αντρέ Ριζόπουλος βγαίνοντας από την αίθουσα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Γνωρίζετε όλοι ότι έχω αποφασίσει να μην επικοινωνώ λεπτομέρειες της δικογραφίας, γιατί η έρευνα διεξάγεται από τις δικαστικές αρχές. Από την πλευρά μου δεν θα γίνει καμία άλλη δήλωση. Θα έχουμε μια απόφαση στο τέλος της ημέρας».

«Η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία. Η απόφαση θα βγει αργά το απόγευμα. Η κ. Καϊλή είναι αθώα. Ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί. Είναι μυστικό τι ειπώθηκε, δώσαμε όλα μας τα επιχειρήματα» τόνισε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η υπερασπιστική γραμμή της είναι πως ούτε γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, ενώ δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Πηγή: madata.gr