Η μια μετά την άλλη διαδέχονται οι αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο του Qatargate, το οποίο έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού τύπου, ενόψει της αυριανής απολογίας της Εύας Καϊλή, είναι καταιγιστικές.

Τα νέα δεδομένα έφερε στο φως ο σύντροφος της ελληνίδας ευρωβουλευτού, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος, σύμφωνα με την La Repubblica, όταν περιέγραψε το «σχέδιο του Κατάρ» στους εισαγγελείς, μίλησε για μία ακόμη ΜΚΟ και αποκάλυψε τον ύποπτο ρόλο και μίας τρίτης χώρας, εκτός απο το Κατάρ και το Μαρόκο, της Μαυριτανίας.

Άρθρο – αποκάλυψη

Ο ρόλος της Μαυριτανίας εμφανίζεται επίσης στην έρευνα των Βρυξελλών για τα κεφάλαια που κατέβαλαν ορισμένες ξένες χώρες για να επιτύχουν ευνοϊκή μεταχείριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το σκάνδαλο, ονομάζεται πλέον συνοπτικά Qatargate, από το όνομα του κύριου έθνους που εμπλέκεται, αλλά η προσοχή φέρεται να στρέφεται πλέον και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το άρθρο της Il Fatto Quotidiano, είπε: υπήρχε επίσης συμφωνία με τη Μαυριτανία, παρόμοια με αυτή με το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Νοίκιασα το διαμέρισμά μου στον πρεσβευτή και αυτό αντιστοιχούσε σε: 1.500 ευρώ συν 300 ευρώ έξοδα. Ο Παντσέρι πήρε 25 χιλιάδες μετρητά. Ακόμα και στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα με την εικόνα τους. Προσέλαβαν τον Παντσέρι για να πάρουν συμβουλές για το τι να κάνουν. Πήγαμε στην πρεσβεία της Μαυριτανίας πριν από μια εβδομάδα και συναντήσαμε τον πρεσβευτή τους και τον Σαουδάραβα που ήθελε πληροφορίες για όσα λέγονται στο κοινοβούλιο της χώρας τους». 

Ποιους ευρωβουλευτές «δίνει» ο Παντσέρι

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, ο φερόμενος ως εγκέφαλος στο σκάνδαλο διαφθοράς, Ιταλός πρωήν ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, «δίνει» στις Αρχές τρεις ευρωβουλευτές εμφανίζει ως εμπλεκομένους στο Qatargate.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παντσέρι εμφανίζεται να επιχειρεί να κάνει μια συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και ονόματα. Κατά το δημοσίευμα o Παντσέρι είπε, μεταξύ άλλων, στους εισαγγελείς ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (Κατάρ και Μαρόκου) και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε 50.000 ευρώ».

Ο Παντσέρι εμφανίζεται, επίσης κατά το δημοσίευμα, πρόθυμος να συνεργαστεί και να δώσει πληροφορίες για άλλους ευρωβουλευτές «με πρώτον από όλους τον Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι κοριοί στο σπίτι του Παντσέρι

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αποκάλυψε σήμερα το παρασκήνιο από την έρευνα των βελγικών Αρχών και το πώς κατάφεραν να εξαρθρώσουν το κύκλωμα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, η έρευνα των βελγικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε την άνοιξη και κορυφώθηκε στις 26 Απριλίου με την εισβολή στο σπίτι του Παντσέρι, όπου καταμετρήθηκαν 700.000 ευρώ, φωτογραφήθηκε οτιδήποτε ενδιαφέρον και εγκαταστάθηκαν κοριοί και κάμερες.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως οι Παντσέρι και Τζόρτζι «χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα κρύβοντας τα χρήματα στα διαμερίσματά τους» αναφέρουν στα πρακτικά οι βελγικές Αρχές, που μιλούν για μια «υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

πηγή: in.gr

Πηγή: madata.gr