Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε δεξαμενή καυσίμων στην περιοχή Βορονέζ της Ρωσίας.

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανέφερε ότι τα τοπικά κανάλια Telegram αναφέρουν την πυρκαγιά και μοιράζονται πλάνα που δείχνουν πυκνούς μαύρους καπνούς.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές αν η πυρκαγιά στη δεξαμενή καυσίμων συνδέεται με την ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ ή όχι.

Στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner στην πόλη

Μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη ρωσική πόλη Βορόνεζ, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters.

Ένα από τα οχήματα ήταν ένα φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια που μετέφερε ένα άρμα μάχης.

Κατάρριψη στρατιωτικού ρωσικού ελικοπτέρου

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ ανακοίνωσε νωρίτερα πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

«Ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής, καταρρίφθηκε από μονάδες της Βάγκνερ», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμός αυτός αληθεύει.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε σε προηγούμενο ηχητικό μήνυμά του ότι ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, έδωσε διαταγή να βομβαρδιστούν μονάδες της Βάγκνερ παρότι κινούνταν ανάμεσα σε πολιτικά οχήματα.

Τι είπε ο περιφερειάρχης της Βορονέζ

Ο ρωσικός στρατός διεξάγει σήμερα επιχειρήσεις στην περιφέρεια Βορονέζ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας, στο πλαίσιο του καθεστώτος αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που επιβλήθηκε, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο έδαφος της περιφέρειας Βορονέζ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν τις απαραίτητες ενέργειες επιχειρήσεων και μάχης», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ.

Η Βορονέζ βρίσκεται ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

Νωρίτερα σήμερα ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή.

Οχηματοπομπή του στρατού καθ’ οδόν

Η περιφερειακή διοίκηση της Βορόνεζ κάλεσε νωρίτερα τους κατοίκους να αποφύγουν τον αυτοκινητόδρομο M-4, που συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, διότι κινείται σε αυτόν οχηματοπομπή του στρατού, ώρες μετά την ανταρσία του επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, που διεμήνυσε πως θα διώξει την ηγεσία του γενικού επιτελείου.

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαβεβαίωσε μέσω Telegram πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.

πηγή: topontiki.gr

Πηγή: madata.gr