Ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Σουηδία αποσυνδέθηκε από τη λειτουργία του λόγω ενός σφάλματος που προκλήθηκε σε τουρμπίνα, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ακόμα τι πήγε στραβά.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πυρηνικό αντιδραστήρα Oskarshamn 3 που βρίσκεται 140 μίλια νότια της πρωτεύουσας της Σουηδίας, στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας και σταμάτησε να λειτουργεί σήμερα (8.11.2022) στις 10:45.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εγκατάστασης δήλωσε ότι το σφάλμα στην τουρμπίνα δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στον αντιδραστήρα. Αλλά, οι ιθύνοντες ψάχνουν τι πήγε στραβά.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία έχει συνολικά 6 ενεργούς αντιδραστήρες σε 3 εγκαταστάσεις. Οι τρεις είναι στον σταθμό Forsmark, βόρεια της Στοκχόλμης, οι δύο στο Ringhals και ο ένας είναι αυτός στο Oskarshamn που τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Μάλιστα, οι δύο από τους τρεις αντιδραστήρες του Oskarshamn έχουν κλείσει και η ισχύς του πλέον, φτάνει συνήθως τα 1.400 μεγαβάτ. Φέτος, είναι η τρίτη φορά που διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον συγκεκριμένο σταθμό.

Η πρώτη φορά ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να λειτουργεί για μια εβδομάδα ύστερα από ζημιές στο εργοστάσιο και η δεύτερη τον Ιούλιο, όταν αποσυνδέθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο για μια μέρα, αν και δεν αναφέρθηκε ποτέ ο ακριβής λόγος που συνέβη αυτό.

Πηγή: newsit.gr

Πηγή: madata.gr