Φραγμό στις νέες αυξήσεις επιτοκίων για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια βάζουν οι τράπεζες που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος είναι να απορροφήσουν τις νέες αυξήσεις που έρχονται ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Σχέδιο για «πάγωμα» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων επεξεργάζονται οι τράπεζες μετά από πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο αφορά:

– Στεγαστικά δάνεια που είναι κυμαινόμενα και συνδέονται με Euribor, Libor και EKT.

Ποιους αφορά
Η ρύθμιση αφορά 400.000 – 500.000 δανειολήπτες.

Αυτό σημαίνει πως περίπου 400.000 – 500.000 συνεπείς δανειολήπτες, δε θα δουν περαιτέρω αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, ακόμα και εάν η ΕΚΤ αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η ρύθμιση που φέρνουν οι τράπεζες θα αφορά και τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Θα συνεχίσουν να πληρώνουν ίδια δόση παρά τις μελλοντικές αυξήσεις

Στο σχέδιο δεν υπάρχουν, όπως φαίνεται, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο, ουσιαστικά μετατρέπει σε σταθερά όλα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για συγκεκριμένο διάστημα.

Διπλά κερδισμένοι, οι ευάλωτοι, που εντάσσονται και στην πρώτη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για επιδότηση της δόσης κατά 50%.

Το κόστος του νέου µμέτρου που θα βαρύνει τις τράπεζες θα φθάσει περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, εφόσον οι προσεχείς αυξήσεις επιτοκίων περιοριστούν περίπου στη μισή µμονάδα.

Παραδείγματα
Με την εφαρμογή του μέτρου, δάνειο 100.000 € με διάρκεια 20 έτη και δόση σήμερα 695 € (+159 € από τον Ιούλιο), πρέπει να αναμένει δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ. Με μία αύξηση η δόση φτάνει στα 709 €, ενώ με δύο στα 723 €.

Με το «πάγωμα» δε θα επιβαρυνθεί 28 €/ μήνα, δηλαδή 336 € /χρόνο.

Πηγή: madata.gr