Οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία άνοιξαν στις 08:00, με την διαδικασία να επισκιάζεται από την προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, η οποία έφερε ρήξη στις σχέσεις της Αθήνας με τα Τίραννα.

Το ψηφοδέλτιο του Μπελέρη θα συμμετέχει κανονικά στη διαδικασία, με την ελληνική μειονότητα να δείχνει συσπειρωμένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ ομογενείς από Αυστραλία και ΗΠΑ κατέφτασαν μαζικά για να ψηφίσουν και να στείλουν μήνυμα στον Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία που θυμίζει παλαιότερες εποχές.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Μπελέρη, προφυλακίστηκε κι ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, ενώ το Σάββατο συνελήφθη κι ο πρώην δήμαρχος Λουκόβου, Βλαδίμηρος Κουμής.

«Η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία»

Μήνυμα από τη φυλακή έστειλε ο Φρέντι Μπελέρης το Σάββατο, σημειώνοντας τα εξής: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία».

Συνεργάτες του επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για συσπείρωση της ελληνικής μειονότητας, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον 1.500 ομογενείς κατέφτασαν στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Σκανδαλώδης απόφαση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας στην Αλβανία, να παραμείνει στην φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Η Ολτα Τσάκα κάλεσε την Αθήνα να απέχει από αυτή τη διαδικασία και επιμένοντας ότι αυτές οι δηλώσεις δεν σέβονται τους ανεξάρτητους θεσμούς της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρης έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

πηγή: newsbeast.gr

Πηγή: madata.gr