Για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των δασών και περί απόδοσης ευθυνών, σε σημείο παραιτήσεων υπουργών, μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής ΝΔ, και ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
«Κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε και γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη. Ευτυχώς σήμερα δεν συζητάμε για απώλειες ζωών. Σε αυτή την περίπτωση δεν έβαλε το χέρι του μόνο ο Θεός, το έβαλε και η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό, η Πολιτική Προστασία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική Υπηρεσία», είπε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε:

«Δεν υπήρχε ενδεικτική προσπάθεια στο κομμάτι της πρόληψης. Και η πρόληψη δεν λειτούργησε σε συντονισμό και με τις τοπικές αρχές και αυτό είναι ένα ζήτημα του το βλέπει, γιατί τα κονδύλια είχαν δοθεί και ήταν πάρα πολλά. Θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο συντονισμένη κίνηση στην αντιμετώπιση».

«Τα χρήματα που θα δοθούν ως αποζημιώσεις θα είναι πάρα πολλά και υπάρχει μία ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τη ζωή σε αυτές τις περιοχές».

«Αλήθεια, εύχομαι να ακούσω από τα ΜΜΕ ότι η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, Μιλάμε για ολική καταστροφή. Εκείνο που πρέπει να συζητήσουμε ότι η εικόνας της πυρκαγιάς να σβήνει στη θάλασσα δείχνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο και συντονισμός. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι κάνουμε την επόμενη μέρα. Δεν πάει άλλο η επιχείρηση εκκένωσης χωρίς κατάσβεση. Να επανεξεταστεί το μοντέλο δασοπυρόσβεσης. Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια δεν υπάρχει. Πρέπει να κηρυχτούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, να καταγραφούν οι ζημιές για τα σπίτια και τις καλλιέργειες, και να δοθούν ενισχύσεις στους ανθρώπους της περιοχής», δήλωσε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Τι σημαίνει η συγγνώμη του Πρωθυπουργού;
«Όταν ο ίδιος Πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη, σημαίνει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι προχωράμε σε σημαντική αναθεώρηση του μοντέλου διαχείρισης των δασών και κλιματικής αλλαγής», εξήγησε η κ. Σπυράκη.

Ίσως η κατάσταση να εκτονωνόταν έάν υπήρξε παραίτηση υπουργού, είπε ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχανε κάποια από τα σημαντικότερα στελέχη του.

«Αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι το τέλος του έργου. Πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν απώλειες και προέχει η αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων», τόνισε η κ. Σπυράκη.

«Να αποδοθούν ευθύνες, γι’ αυτό θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Αποστόλου, αφήνοντας αιχμές για παραίτηση του Νίκου Χαρδαλιά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Φωτιά: Αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά ζητεί η Γεννηματά

«Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης», δηλώνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά με αφορμή τη διαχείριση των πυρκαγιών. Διαφορετικά, επισημαίνει, «η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Γεννηματά για φωτιές: Τραγική αποτυχία της κυβέρνησης
«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υπογραμμίζει εξ αρχής στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και εξηγεί το «γιατί»: «Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. Καμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».

Ειδικότερα δε, για τη δήλωση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, υποστηρίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Και στο «δια ταύτα», «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν -σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Επιπροσθέτως, η κ. Γεννηματά αντιτείνει ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής «έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά προτείνει, να δεχθεί ο πρωθυπουργός «διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007 από τη ΝΔ  και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε  να δοθούν συναινετικά  λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο το διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση», καταλήγει η δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: madata.gr