Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με βασικό αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ήταν η τέταρτη επικοινωνία των δυο ηγετών από την ημέρα που εξελέγη ο  Τζο Μπάιντεν πρόεδρος των ΗΠΑ.  Στο τραπέζι τέθηκαν οι προβληματισμοί για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η απομάκρυνση των αμάχων από τη ζώνη των συγκρούσεων. Επίσης, έγινε αναφορά στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας, και συζητήθηκε η αναβάθμιση των τουρκικών F-16, καθώς και η είσπραξη των 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Άγκυρα για το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35 από το οποίο αποπέμφθηκε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις τους, καθώς και την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.  Όπως αναφέρει το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Μπάιντεν πως είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται σε θέση διαμεσολαβητή για αναζήτηση λύσης, σε περίπτωση που η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας βαθύνει περαιτέρω.

Ακόμη και η διοργάνωση μιας τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια είναι μια διπλωματική νίκη από μόνη της, τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι είναι καιρός να αρθούν όλες οι άδικες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: Anadolu / Reuters

Πηγή: madata.gr