Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας με βασικό θέμα τις αυξήσεις στα διόδια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μία εισήγηση που προβλέπει εξάμηνη τουλάχιστον παράταση στις αυξήσεις των διοδίων.

Για την ώρα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το ζήτημα των αυξήσεων -που είναι να ισχύσουν από τις αρχές Ιανουαρίου- με βάση τον πληθωρισμό. Η εν λόγω εισήγηση προβλέπει αυξήσεις οι οποίες όμως θα παραμείνουν «παγωμένες» για τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι τελικά να εφαρμοστούν.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο οι παραχωρησιούχοι έστειλαν τα έγγραφα υπολογισμού των νέων διοδίων που θα ισχύσουν από την 1η/1/2023 στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, η οποία έκανε λόγω περί ορθότητας του υπολογισμού των αυξήσεων.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Έτσι, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια
Πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε πριν από περίπου μία εβδομάδα στο Action24 ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις διοδίων στις εθνικές οδούς, αλλά «θα πάμε σε μία διαδικασία όπου σιγά-σιγά θα δείτε να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις».

«Επειδή διαβάζω διάφορα περί αυξήσεων που έρχονται με τον πληθωρισμό, η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων», τόνισε ο υπουργός. «Όπως έχει γίνει παραδείγματος χάρη στην Πελοπόννησο, έτσι και στις υπόλοιπες παραχωρήσεις, θα πάμε σε μία διαδικασία όπου σιγά-σιγά θα δείτε να μπαίνουν χιλιομετρικές χρεώσεις. Αυτό είναι το δίκαιο. Αυτό συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Πηγή: madata.gr