Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για σεισμικές έρευνες της Ελλάδας Δυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης εκδόθηκε σήμερα και η σχετική NAVTEX από τον Υδρογραφικό Σταθμό του Ηράκλειου Κρήτης. Έχει ισχύ από σήμερα και μέχρι νεότερα και αφορά το πλοίο Sanco Swift.

Η αντίδραση της Άγκυρας μετά τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Πελοπόννησο και νότια Κρήτη.

«Σε κάποιους δεν αρέσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της χώρας TRT, λίγο μετά την έκδοση NAVTEX για έρευνες σε Πελοπόννησο και νότια Κρήτη.
 
Μάλιστα, άφησε αιχμές λέγοντας ότι «κάποιοι φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από την τουρκική πρόοδο», αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο σύμφωνα με τους Τούρκους ανοίγει νέες προοπτικές στη γείτονα χώρα.

«Φυσικά, υπάρχουν χώρες που δεν είναι ευχαριστημένες με αυτήν τη συνεργασία και είναι γνωστές», δήλωσε με νόημα ο Ντονμέζ. «Αυτό είναι κάτι που αφορά τις ίδιες. Εάν δύο ελεύθερες και κυρίαρχες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για αμοιβαία συνεργασία, νομίζω ότι τρίτες χώρες δεν πρέπει να θέτουν ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, ο Ντονμέζ υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει κόμβος όχι μόνο του ρωσικού αερίου, αλλά και της Ασίας και της Αφρικής, τονίζοντας πως οι έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας που είχαν ξεκινήσει και σταμάτησαν λόγω πολέμου θα συνεχιστούν.

«H Λιβύη είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και αερίου. Δυστυχώς, είναι μια από τις χώρας που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν σωστή χρήση αυτής της τύχης τους και της δυναμικής τους εξαιτίας των διεθνών συγκρούσεων και τους εμφύλιου πολέμου που τους ταλανίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

 H αντίδραση στα τουρκικά ΜΜΕ 

Η ανακοίνωση της έναρξης σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου σχολιάστηκε και στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Dailysabah, ανέφερε ότι υπάρχει διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως οι τουρκικές έρευνες ανατολικά της Κρήτης το 2020 οδήγησαν σε συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και πολεμική ρητορική.

Παράλληλα, δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Η Ελλάδα ανακοινώνει σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο» φιλοξενήθηκαν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο κρατικό TRT αλλά και στην Cumhuriyet.

Ξεκίνησε το πλοίο Sanco Swift – Πού θα γίνουν έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Oι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών για εύρεση υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου εξελίσσονται με ταχύτητα καθώς πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε η σχετική NAVTEX.

Μάλιστα, εν πλω προς το σημείο ερευνών νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift της Exxon Mobil μαζί με το συνοδευτικό Alexander.

Η NAVTEX δεσμεύει από σήμερα Τρίτη (8/11) και μέχρι νεωτέρας, περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να αναπτύξει τον εξοπλισμό του και να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Δείτε τους χάρτες του Πολεμικού Ναυτικού με την περιοχή που δεσμεύεται: 

 

Η NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του ΠΝ.

Δείτε τη NAVTEX: 

 
 

Τα επόμενα βήματα για κοιτάσματα – Οι περιοχές

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο “οικόπεδα” δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019. 

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ “πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και ταυτόχρονα για την λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων”.

Σημειώνεται επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»). Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Οι γεωφυσικές έρευνες θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς χειμερινούς μήνες με σκοπό την ελαχιστοποίηση τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τα αυστηρότερα και καλύτερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού.   Παράλληλα, προχωρούν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2), ενώ προηγήθηκαν στις αρχές του χρόνου έρευνες στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο.

«Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών», αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ.

Τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος περιλαμβάνουν:

   * Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.

   * Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.

   * Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.

   * Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.

   * Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.

   * Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

   * Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.

   * Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

«Η απαρέγκλιτη τήρηση των ανωτέρω μέτρων και όλων των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται από την παρουσία στο ερευνητικό σκάφος ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΔΕΥΕΠ. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών δραστηριοποιείται έμπειρο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες τοπικές και περιφερειακές λιμενικές  αρχές καθώς και με τα εμπορικά και αλιευτικά σκάφη που πλέουν πλησίον των περιοχών των ερευνών με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση τόσο των ερευνητικών προγραμμάτων όσο και των καθημερινών δραστηριοτήτων  στις συγκεκριμένες περιοχές».

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σχολίασε: «Θα ήθελα να ανακοινώσω με μεγάλη χαρά την πρόοδο που σημειώνουμε, με βάση το σχέδιο που είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στο έτος με τον Πρωθυπουργό. Οι διεθνείς επενδυτές τόσο στις συμβατικές όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά σε αυτό το σχέδιο. Τον Αύγουστο καλωσορίσαμε την ExxonMobil ως νέο διαχειριστή στην Κρήτη και ο ρυθμός με τον οποίο προοδεύουμε είναι απόδειξη της άριστης συνεργασίας μας με κορυφαίες εταιρείες ενέργειας και παρόχους υπηρεσιών, όπως οι ExxonMobil, Helleniq Energy, Energean καθώς και η PGS — μια κορυφαία εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας γεωφυσικών δεδομένων παγκοσμίως.

Ο κ. Rikard Scoufias, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ καλωσόρισε την πρόοδο και ανέφερε ότι: «Σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική μας για την αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και να ενισχύσουμε την εφοδιαστική ασφάλεια. Το ελληνικό φυσικό αέριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο — όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη της ευρύτερης περιοχής και της αυξανόμενης ζήτησης της Ευρώπης για ενεργειακούς πόρους σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενεργειακή ασφάλεια».

Πηγή: madata.gr