Η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης και τα πρώτα μέτρα για την οικονομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον εθνικιστή εταίρο του Μπαχτσελί στο προεδρικό μέγαρο.

Ψάχνει σωσίβιο για την οικονομία

Μετά τα πανηγύρια, επιστροφή στη δύσκολη καθημερινότητα. Η νίκη του Ταγίπ Ερντογάν έριξε ακόμα πιο κάτω την τουρκική λίρα και ο κόσμος περιμένει με αγωνία μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τα μηνύματα που θα στείλει στις αγορές με το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο πλησιάζει 21 προς ένα, ενώ 1 ευρώ ανταλλάσσεται πλέον πάνω από τις 22 λίρες.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι Ερντογάν θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα στις αγορές βάζοντας στην κυβέρνηση τον Αχμέτ Σιμσέκ, πρωτεργάτη του λεγόμενου οικονομικού θαύματος της Τουρκίας την προηγούμενη δεκαετία.

Ο κουρδικής καταγωγής οικονομολόγος ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2015 και αναμένεται ότι θα επανέλθει στο επιτελείο του Ερντογάν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ή υπουργός Οικονομικών.

Εκτός πολιτικής ο Κούρδος ηγέτης

Κι ενώ δυναμώνουν οι φωνές στο κεμαλικό στρατόπεδο για παραίτηση του Κιλιτσντάρογλου μετά τη νέα ήττα, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς έστειλε μήνυμα μέσα από τα μπουντρούμια ότι αποχωρεί από τον πολιτικό στίβο μετά και από την κριτική που ασκήθηκε για την στήριξη του Κιλιτσντάρογλου από κοινού με Τούρκους εθνικιστές.

«Συνεχίζω την αντίσταση μαζί με τους συγκρατούμενούς μου στις φυλακές, αποχωρώ από την ενεργό πολιτική σε αυτό το στάδιο».

Στην επινίκια ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Ντεμιρτάς ενώ το πλήθος φώναζε «εκτέλεση».

Δεν είστε άξιοι να κρεμάσετε ούτε το σακάκι μου, είχε απαντήσει ο Ντεμιρτάς.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr