Τον επόμενο ηγέτη τους καλούνται να ψηφίσουν 64 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες σε κλίμα ακραίας πόλωσης.

Με τον αέρα διάσημου ποπ αστέρα που θέλει να δείχνει ότι παραμένει αγαπημένος στις καρδιές των θαυμαστών του έκανε την τελευταία προεκλογική του εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν.

Γνωρίζοντας άριστα το παιχνίδι της επικοινωνίας έδειξε σε εχθρούς και φίλους ότι παραμένει ακόμα μάχιμος για νέα θητεία παρά τα 20 χρόνια στην εξουσία.

Χαϊδεύοντας τα πατριωτικά ένστικτα των οπαδών του χαρακτήρισε τον βασικό του αντίπαλο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως προδότη των εθνικών συμφερόντων.

«Παίρνεις εντολές από τις ΗΠΑ; Παίρνεις εντολές απευθείας από τον Μπάϊντεν; Ο Μπάϊντεν είπε ότι θέλει να με ρίξουν από την εξουσία, το ξέρω καλά. Όλοι οι δικοί μου άνθρωποι το ξέρουν καλά. Αύριο οι κάλπες θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση και στον Μπάϊντεν», σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν επέλεξε τυχαία η τελευταία προεκλογική του ομιλία να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης επέτρεψε να τον φωτογραφίσουν να προσεύχεται μέσα στην Αγιά Σοφιά θέλοντας να ικανοποιήσει τον πυρήνα των εθνικιστών οπαδών του.

Από την πλευρά του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσε το στίγμα της στροφής που θα επιδιώξει αν εκλεγεί τιμώντας το μαυσωλείο του ιδρυτή της Σύγχρονης Τουρκίας Κεμάλ Αττατούρκ.

«Μην τολμήσετε να σκεφτείτε να μην πάτε να ψηφίσετε επειδή θα σας κλέψουν την ψήφο. Για πρώτη φορά εργαζόμαστε για την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας εδώ και ενάμισι χρόνο. Υπάρχουν παρατηρητές που θα ελέγχουν αυστηρά την ψηφοφορία».

Ο Ερντογάν δεν άφησε αναπάντητες τις φήμες που υιοθετεί και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης περί ανατροπής του αποτελέσματος σε περίπτωση που δεν κερδίσει ο ίδιος.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Δύση δεν κρύβουν πως επιθυμούν την αλλαγή στο τιμόνι της Τουρκίας εξαιτίας της αυταρχική στάσης και της δύσκολης συμπεριφοράς του Ερντογάν σε θέματα του ΝΑΤΟ και της μεταναστευτικής πολιτικής.

Χαρούν Αρμαγκάν, εκπρόσωπος AKP: Αν μου επιτρέπετε να προσθέσω ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κόσμος θα δώσει άλλη μια θητεία στον πρόεδρο Ερντογάν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχετε ακόμα μία γερή βάση αλλά είναι γεγονός ότι είστε πίσω στις δημοσκοπήσεις. Πόσο ανήσυχους σας κάνει αυτό;

Χαρούν Αρμαγκάν, εκπρόσωπος AKP: Δεν ξέρω σε ποιες δημοσκοπήσεις αναφέρεστε.

Δημοσιογράφος: Τις δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν πέντε μονάδες πίσω από τον κύριο Κιλιτσντάρογλου.

Χαρούν Αρμαγκάν, εκπρόσωπος AKP:Οι δημοσκοπήσεις που είδα εγώ από άλλη εταιρεία έρευνας δείχνουν νίκη Ερντογάν από τον πρώτο γύρο.

Ακόμα και στο κατεδαφισμένο από τον μεγάλο σεισμό Χατάϊ στήθηκαν κάλπες και οι κάτοικοι που μένουν πλέον σε διαφορετικές επαρχίες έχουν αρχίσει να προσέρχονται. Παρά την οργή και την απώλεια τουλάχιστον 50 χιλιάδων ανθρώπων οι πιστοί οπαδοί του Ερντογάν δεν τον εγκαταλείπουν.

«Στην περίπτωση της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει ακόμα μεγάλη υποστήριξη εξαιτίας της εθνικής ταυτότητας», εκτιμά αναλύτής.

Λίγες ώρες μόνο μένουν μέχρι τις 9 το βράδυ για να δούμε αν ο Ερντογάν θα παραμείνει ισχυρός άνδρας της Τουρκίας ή αν η ανάγκη για αλλαγή είναι μεγαλύτερη.

Πάνω από 64 εκατ. ψηφοφόροι

Πάνω από 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι επιλέγουν σήμερα την πορεία της χώρας καθώς οι δύο μονομάχοι έχουν σαφέστατους διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Ο Ερντογάν υπόσχεται μια ανεξάρτητη από τη Δύση χώρα με αναφορές στο οθωμανικό αυτοκρατορικό παρελθόν, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου λέει ότι θα απαλλάξει τον κόσμο από την ακρίβεια και κλείνει το μάτι στις ΗΠΑ αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποκαταστήσει στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση.

Όπως φάνηκε κατά την έντονη προεκλογική περίοδο από τις δημοσκοπήσεις η τουρκική κοινωνία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δύο επιλογές, γεγονός που καθιστούν τη σημερινή αναμέτρηση ως την πιο πολωμένη και αμφίρροπη την τελευταία εικοσαετία.

Το MEGA κατάφερε να μπει μέσα σε ένα εκλογικό τμήμα και όπως όλα δείχνουν η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται να είναι πολλή μεγάλη.

Η πόλωση και η συσπείρωση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές  φαίνεται να προκάλεσαν την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ψηφίσει ήδη στην ασιατική πλευρά της Τουρκίας και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η διαδικασία προχωράει ομαλά, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Εσωτερικών.

πηγή: MEGA TV

Πηγή: madata.gr