Υπαρκτός ο κίνδυνος να εκτροχιαστούν οι τιμές βασικών προϊόντων. Εκτός ελέγχου το ράλι σε πρώτες ύλες και καύσιμα. «Συναγερμός» στην αγορά που φοβάται σοβαρή πτώση της ζήτησης.
«Βόμβες» ακρίβειας απειλούν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τις τιμές των καυσίμων και του ψωμιού να παίρνουν «φωτιά».

Το εκτός ελέγχου ράλι ανόδου σε σιτηρά, φυσικό αέριο και «μαύρο χρυσό» που πηγάζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδηγούν σε ντόμινο ανατιμήσεων, καθώς οι προμηθευτές δηλώνουν ανήμποροι να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, εκτιμώντας πως σύντομα αναμένεται να διαχέεται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλώντας σοκ στους καταναλωτές.

Ηδη η βενζίνη πωλείται ακόμη και πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο στην Αττική, ενώ σενάρια τρόμου πλανώνται πάνω από την αγορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην επιβολή πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος.

Παίρνουν φωτιά οι τιμές βασικών ειδών
«Φωτιά» στην ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και κατ’ επέκταση και στην ελληνική βάζει η απόφαση της Ουκρανίας να περιορίσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τροφοδοτώντας με νέα «καύσιμα» το ράλι των πρώτων υλών. Διεθνείς αναλυτές εμπορευμάτων «βλέπουν» τις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης να ανεβαίνουν κάθε ημέρα με ρυθμό πάνω από 9% για το σιτάρι και πάνω από 5% για το καλαμπόκι, προεξοφλώντας ντόμινο ανατιμήσεων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Το εκρηκτικό κλίμα δυναμιτίζει η κίνηση κάποιων ευρωπαϊκών αγορών να περιορίσουν και οι ίδιες τις εξαγωγές σιτηρών, προκειμένου να διασφαλίσουν την εσωτερική κατανάλωση.

Πηγή: madata.gr