Τα «χαρτιά» του σχετικά με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το Κυπριακό, αλλά και τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης εν όψει της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα άνοιξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία είχε επισκεφθεί και την Κύπρο, αλλά και τα κατεχόμενα.

«Λύση δύο κρατών» για την Κύπρο

Ο Τσαβούσογλου χωρίς πολλές περιστροφές είπε ότι «είναι καιρός να εξετάσουμε τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας δύο κρατών» για το Κυπριακό, τονίζοντας στο περιοδικό της τουρκικής οργάνωσης Παγκόσμιου Συμβουλίου Δημοσιογράφων, ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδία εδώ και 50 χρόνια δεν απέδωσαν αποτέλεσμα. «Υπάρχει ένας απλός λόγος για την αποτυχία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία και τον πλούτο με τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «οι ελληνοκύπριοι με την “ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου” δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ενιαίο κράτος» και πως γι’αυτό τον λόγο θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση, προσθέτοντας ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στις πραγματικότητες. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «είναι καιρός να εξετάσουμε την διαπραγμάτευση της συμφωνίας δύο κρατών» και δήλωσε ότι τον Οκτώβριο οι τουρκοκύπριοι εξέφρασαν την προθυμία τους να διαπραγματευτούν μια λύση δύο κρατών εκλέγοντας «πρόεδρο» τον Ερσίν Τατάρ.

Τα Βαρώσια θα ανοίξουν ολόκληρα

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «οι ελληνοκύπριοι επιβραβεύτηκαν το 2004 με την ένταξή τους στην ΕΕ. Οι τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να παραμείνουν σε ένα φαύλο κύκλο και να καταδικαστούν σε ένα στάτους κβο που τους επιβλήθηκε. Η απόφαση να ανοίξει η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αντικατοπτρίζει αυτή τη στάση. Η πόλη έκλεισε για 46 χρόνια ως ένδειξη καλής θέλησης των τουρκοκυπριακών αρχών». Τόνισε, δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη απογραφής για το περιφραγμένο μέρος της πόλης των Βαρωσίων από το 2019 και λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη μελέτη το ψευδοκράτος σχεδιάζει να ανοίξει ολόκληρη την πόλη, υποστηρίζοντας ότι «τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα γίνονται σεβαστά». Όπως είπε «μετά το άνοιγμα της πόλης τα Βαρώσια θα είναι σύμβολο ελπίδας, ειρήνης και συνύπαρξης».

«Οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο»

Όσον αφορά στο κλίμα που διαμορφώνεται στο «παρά πέντε» της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου δεν άλλαξε «βιολί», λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Με τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει προσπαθούμε να το δείξουμε αυτό ξανά και ξανά. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται με καλή πρόθεση», σημείωσε και κατά πάγια τακτική της Άγκυρας είπε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας «οι κινήσεις της Ελλάδας αύξησαν την ένταση στην Μεσόγειο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα γνωρίζει ότι μια δίκαιη λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών διαπραγματεύσεων αλλά θέλει να πιστεύει ότι είναι πιο κερδοφόρος τρόπος να χρησιμοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως όπλο. Η πραγματικότητα δεν συνάδει με αυτό που πιστεύει η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να κάνουμε έκκληση για διάλογο συνεχώς, ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα δικαιώματά μας».

Πηγή: madata.gr