
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στον απόηχο της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δέχτηκε πυρά για την πολιτική του διαδρομή, με αφορμή την παρουσία του στην εξόδιο ακολουθία.
Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε πόσο εγώ πρέπει να είμαι προσεκτικός απέναντί σας, λόγω της πολιτικής μου διαδρομής. Το έχουμε συζητήσει, σε αυτή την αίθουσα, τριακόσιες φορές. Τα πάντα είναι γνωστά, για την πολιτική μου διαδρομή. Έχουν αξιολογηθεί, αν θυμάμαι καλά, 8 ή 9 φορές από τους Έλληνες πολίτες, δεν θυμάμαι πόσες ακριβώς αλλά πάντως κάμποσες. Τώρα αυτή η συζήτηση έχει κανένα νόημα; Έτσι θα πάτε στις εκλογές; Εγώ δεν σας λέω να μην με κρίνετε. Ξέρετε πόσο ανεκτικός είμαι στην πολιτική κριτική. Ξέρετε πόσες ύβρεις έχω δεχθεί από την παράταξή σας και πόσο σε τελευταία ανάλυση αδιαφορώ, για τις απαντήσεις. Έχετε την άποψή σας, για την πολιτικό-ιδεολογική μου ταυτότητα».
Όπως υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης, «έχω διευκρινίσει. Εγώ έγκριση από εσάς, για την πολιτική μου ταυτότητα, δεν παίρνω και δεν ζητώ την άδεια σας. Αλλά αυτή την άδεια μου την δίνει ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει και τις απόψεις μου, τις γνωρίζει γιατί τις έχετε επισημάνει εσείς, πάρα πολλές φορές άδικά, πάρα πολλές φορές υβριστικά, πάρα πολλές φορές με τον πιο επιθετικό τρόπο. Πάρα πολλές φορές. Τα ξέρει όλα και τα κρίνει. Σας καταλαβαίνω ότι σας δυσαρεστεί αυτή η κρίση του ελληνικού λαού. Έτσι είναι αυτό. Να συμφιλιωθούμε ότι στη δημοκρατία υπάρχουν πτυχές που δεν συμφωνούμε αλλά όμως κυρίαρχα αποφασίζει ο λαός και σε αυτή την κρίση, οφείλουμε να τον σεβόμαστε».
Σχολίασε και την κριτική που δέχθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. «Τέως μετά θάνατον δεν μπορεί να υπάρχει. Μετά τον θάνατο όλοι είμαστε τέως. Δεν γίνεται να έχεις ενεργή ιδιότητα, όταν πεθαίνεις. Δεν γίνεται να είσαι βασιλεύς, όταν είσαι νεκρός. Για τον απλούστατο λόγο ότι έχεις αποβιώσει. Άρα η συγκεκριμένη προσφώνηση, προφανώς αναφέρεται στον ιστορικό ρόλο. Όταν λες για έναν αποβιώσαντα, «Βασιλεύς Κωνσταντίνος», εκείνο το οποίο λες είναι «ο Κωνσταντίνος που υπήρξε Βασιλεύς των Ελλήνων». Αυτό λες. Δεν γίνεται να πεις κάτι διαφορετικό. Το «τέως Βασιλεύς» το λες, όταν κάποιος είναι εν ζωή», είπε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ, «επειδή αυτές τις ημέρες σκιαμαχεί», να απαντήσει γιατί αισθάνεται την ανάγκη να ανοίξει τη συζήτηση για τη Βασιλεία, «με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου», αφού δεν απειλείται το πολίτευμα.
Πηγή: madata.gr