Σε ένα «υπόγειο χωρίς τουαλέτα» εύχεται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε ένα ουκρανικό χωριό, το οποίο απελευθερώθηκε πριν από έναν χρόνο, όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοί του είχαν κλειστεί από τους Ρώσους κατακτητές στο υπόγειο ενός σχολείου.

Έντεκα άνθρωποι πέθαναν σε αυτό το υπόγειο των 200 τετραγωνικών μέτρων της Ουκρανίας, όπου παρέμειναν έγκλειστοι επί 27 ημέρες, οι 367 από τους περίπου 400 κατοίκους της κοινότητας, τον Μάρτιο του 2022, όπως είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν στο απόλυτο σκοτάδι, περιμένοντας την επιστροφή των Ουκρανών (σ.σ. στρατιωτών). Έγραψαν (στους τοίχους) τα ονόματα εκείνων που πέθαναν και τις ημερομηνίες για να μην τους ξεχάσουν. Και τα παιδιά έγραψαν τους στίχους του εθνικού ύμνου» είπε ο Ζελένσκι, σε μια τελετή προς τιμή των κατοίκων. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνοδευόταν από τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ και τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

«Αφού το είδα αυτό, εύχομαι ο Ρώσος πρόεδρος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε έναν υπόγειο με έναν κουβά για τουαλέτα», είπε ο Ζελένσκι, σε αυτό το χωριό, στην περιφέρεια του Τσερνίχιφ.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Χάμπεκ και την Μπούριτς που παρέστησαν σε αυτήν την τελετή και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να δουν αυτό το υπόγειο για να αποφασίσουν «αν θα βοηθήσουν την Ουκρανία ή αν θα συνεχίσουν να σκέφτονται πώς θα βρουν έναν τρόπο να συνομιλήσουν με τη Ρωσία».

Αφού απέτυχε στην προσπάθειά του να καταλάβει το Κίεβο, ο ρωσικός στρατός αναδιπλώθηκε στη βόρεια Ουκρανία, στα τέλη Μαρτίου 2022, περίπου έναν μήνα μετά την εισβολή. Στις πόλεις και τα χωριά που κατέλαβε έχουν γίνει πολλές καταγγελίες – συχνά τεκμηριωμένες – για συνοπτικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, βιασμούς και λεηλασίες. Το Κρεμλίνο, όπως πάντα, τις διαψεύδει.

Ο Βαλέρι Πολγκούι, ένας 38χρονος κάτοικος της κοινότητας Γιαχίντνε, ο οποίος ήταν και αυτός έγκλειστος στο υπόγειο, περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες κράτησης. «Στην αρχή έκανε κρύο όμως στη συνέχεια μαζεύτηκαν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι και δεν υπήρχε πια αρκετό οξυγόνο. Οι ηλικιωμένοι έχαναν τις αισθήσεις τους λόγω έλλειψης οξυγόνου, τρελαίνονταν και μετά πέθαιναν», είπε.

Πηγή: madata.gr